Diabetes en een burn-out

Zoals je in mijn vorige blogs hebt kunnen lezen zit ik momenteel thuis met een burn-out. Momenteel kosten veel dingen mij energie en reageert mijn lichaam anders dan normaal, zo ook mijn diabetes. Eigenlijk schommelen mijn waardes al jaren, maar sinds een paar maanden gaat het echt van hop naar her en kan ik er geen touw aan vast knopen. Toen ik in maart op mezelf ging wonen heb ik ook een beetje de handdoek in de ring gegooid en dacht ik vaak: ‘nog een dagje met schommelende waardes kan er ook nog wel bij’. Dit kon natuurlijk niet, want ik merkte op een gegeven moment dat ik minder energie kreeg, mijn spieren lieten het afweten, ik kreeg pijn in mijn benen en armen en mijn schouderblessure ging niet over. Achteraf gezien zijn dit allemaal tekenen geweest dat ik de energie niet meer had om mij te focussen op mijn diabetes.

Een aantal weken geleden kreeg ik ook last van duizelingen en hartkloppingen. Dit heeft enorm veel invloed op mijn waardes en mijn gevoel voor mijn lichaam. Momenteel voel ik vrij weinig van mijn suikerwaardes. Waar ik eerst een hypo van mijlen ver aan voelde komen, voel ik het nu niet eens als ik hem heb. Het verschil tussen een hypo en hoe ik me normaal voel is niet erg groot, ik voel me namelijk constant slecht en een beetje afwezig.

In het begin had ik hier heel veel moeite mee, want ik werd er wel een beetje angstig van. Vooral op het moment dat ik de halve nacht een hypo had gehad, maar mijn alarm van mijn sensor niet afging en ik er ook niet van wakker werd. Dat was het moment dat ik niet meer alleen durfde te slapen. Toen was ik de controle over mijn lichaam even volledig kwijt en werd het checken van mijn suikerwaardes iets dat ik elke minuut deed. Ik merkte ook dat ik geen seconde zonder dextro’s kon zijn of verwijderd van mijn telefoon (hiermee check ik mijn waardes).

Dit heeft nog een paar weken geduurd en dat gevoel is nog niet helemaal weg. Ik voel hypo’s vaak nog steeds niet aankomen, omdat ik me nog steeds niet goed voel grotendeels van de tijd, maar ik probeer wel mijn waardes iets meer los te laten. Ik merk ook sinds dat ik dat doe mijn waardes ook weer iets stabieler zijn. De nachten zijn over het algemeen stabiel en als ik mijn best doe lukt dit overdag ook. Ik vind het zelf wel nog heel erg moeilijk om gemotiveerd te blijven, omdat ik normaal gesproken mij beter ging voelen op het moment dat mijn waardes stabieler werden. Dit is momenteel niet het geval, maar ik hoop dat als ik dit langer volhoudt ik hier wel de vruchten van ga plukken.

Wat ik het meest moeilijk vind aan deze situatie is het feit dat ik in een burn-out zit, ik het liefst even alles wil loslaten en dat ook het advies is in deze situatie, maar er toch altijd iets is waar mijn focus op moet blijven. Het liefst zou ik nu willen dat iemand even mijn diabetes van me overnam zodat ik eindelijk helemaal tot rust kan komen. Helaas is dit niet zo en kan dit niet dus probeer ik er het beste van te maken.

Een van de belangrijke lessen die ik wil leren in deze tijd is de controlebehoefte beetje bij beetje los te kunnen laten en op mijn lichaam te vertrouwen. Wanneer ik een gezonder leven leidt kan ik ook vaker mijn diabetes iets laten varen en hoef ik niet 1000 keer per dag mijn waardes te scannen. Dit heb ik de afgelopen maanden vaak tegen mezelf gezegd, maar doordat mijn lichaam me nu op meerdere fronten terug heeft geroepen ben ik meer gemotiveerd om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Deze tijd vind ik ontzettend vervelend en ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe veel ik ervan baal dat het zover is gekomen, maar ergens had ik het denk ik ook nodig. Ik ben al jaren tegen mezelf aan het zeggen dat ik ging beginnen met gezond leven en mijn waardes onder controle krijgen, maar het is me nog niet gelukt om de motivatie te vinden. Ik hoop dat dit een drijfveer gaat zijn om een gezondere leefstijl aan te nemen en over de drempel heen te stappen om rekening te gaan houden met mijn lichaam en dit ook te blijven doen.

πŸ€πŸ€πŸ€πŸ€πŸ€

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s