‘Goede’ en ‘slechte’ dagen

Ik merk dat veel mensen aan mij vragen, ‘hoe gaat het vandaag?’. Ik antwoord vaak met goed of slecht en zo is het ontstaan dat ik vaak zeg dat ik een goede of slechte dag heb. Wat is een goede en wat is een slechte dag precies, want eigenlijk kan je altijd wel iets moois uit een dag halen en dat is precies wat ik heb geleerd de afgelopen weken. De slechte dagen zijn niet perse alleen maar slecht en de goede dagen zijn ook niet altijd de hele dag goed, maar er is vaak wel een gevoel dat overstemd die dag.

Laatst had ik een zogenoemde ‘slechte dag’ en vroeg mijn vriend of er iets was wat wel leuk was die dag. Ik moest even nadenken, maar kon toen wel benoemen dat ik begonnen was met een heel leuk luisterboek te luisteren en ik er helemaal in meegenomen werd. Dit liet me beseffen dat een dag nog zo donker en grauw kan zijn, maar er altijd wel iets is, ook al is het heel klein, dat mooi of leuk is.

Het opschrijven van mijn mooie momentjes op een dag werkt voor mij ook heel goed. Ik vind het heerlijk om ’s avonds met een kop thee op de bank te zitten en in mijn schriftje te schrijven. Ik ga dan met mijn gedachten door de hele dag en probeer hier en daar de mooie momentjes op te pikken. Ik mag ze van mezelf alleen opschrijven wanneer ik het ook echt voel, want anders heeft het voor mij geen betekenis en is het weinig van waarde. Achteraf lees ik ze nog even door en dit tovert regelmatig een lach op mijn gezicht om te beseffen dat er toch stiekem nog veel momentjes zijn waar ik van geniet.

Ook probeer ik de laatste dagen niet meer naar volle dagen te kijken, maar naar dagdelen. Het helpt mij enorm om tegen mezelf te zeggen dat ik een moeilijke ochtend heb gehad, maar de middag beter zal worden. Dit is iets wat ik geleerd heb tijdens mijn therapie. Ik leerde heel erg dat ik het verleden niet kon veranderen en de toekomst nog niet bestond en ik er dus alles mee kon doen wat ik wilde. Dit pas ik veel toe, ik probeer de ochtend, middag en avond te laten voor wat het is en in het moment te zijn. Voelde ik me in de ochtend slecht hoeft dit niet te betekenen dat ik me in de middag ook zo voel en dat voelt bevrijdend.

Ik merk ook echt al vooruitgang in mijn gemoedstoestand. Wanneer ik iets ‘moet’ doen bestaat er wel nog een paniek in mijn lichaam, maar zolang ik het per moment bekijk wat ik aankan gaat het beter. Ook mijn omgeving gaat er ontzettend prettig mee om, bijvoorbeeld wanneer ik een afspraak afzeg of ik even iets meer afwezig ben tijdens een activiteit. Dit helpt mij enorm om de druk eraf te halen en de slechte dagen goed te maken.

🍀🍀🍀🍀🍀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s