Mindfulness en Diabetes type 1

Een tijdje geleden liet ik op mijn Instagram-account zien dat mijn waardes de laatste maanden een stuk beter zijn. Dit heeft een groot deel te maken met de Mindfulness training die ik momenteel volg. De training leert je een nieuwe levensstijl aan te nemen, waarvan je meer rust in je leven kan ervaren. Hierbij moet ik wel zeggen dat Mindfulness op zichzelf nooit een doel heeft, maar dit wel voor mij op deze manier werkt.

Mindfulness is eigenlijk leven in het ‘hier en nu’. Er is geen verleden in het heden en de toekomst bestaat niet. Dit is natuurlijk heel simpel gezegd, maar zo simpel is het helaas niet. Mindfulness heeft mij vooral geleerd dat je het verleden niet kan veranderen en de toekomst niet kan voorspellen. Ik had voorheen vaak dat ik me erg druk kon maken om iets wat gisteren, vorige week of zelfs vorig jaar was gebeurt. In plaats van hiervan te leren, maakte ik keer op keer dezelfde ‘fouten’. Dit had er grotendeels mee te maken dat ik constant in mijn hoofd bleef herhalen hoe slecht deze fouten waren en hoe slecht ik zelf bezig was. Deze gedachten gingen van kwaad tot erger en had ook veel betrekking op mijn suikerwaardes.

Door de mindfulness training heb ik geleerd dat ik niet in het verleden leef en het verleden ook echt niet meer kan veranderen. Ik heb alleen invloed op het heden, dit moment dus. Een voorbeeld hiervan, en hier leg ik meteen het bruggetje met mijn diabetes, is het feit dat ik voorheen in de nacht vrij hoge waardes had. Wanneer ik wakker werd op een ochtend met een hoge waarde (boven de 8 mmol/L) kon ik hier de hele dag over in zitten. Ik kreeg er enorme stress van en werd regelmatig boos van machteloosheid. Dit resulteerde weer in schommelende suikers door de dag heen en de volgende nacht. Dit patroon herhaalde zich dagelijks.

Door constant, iedere ochtend opnieuw, te herhalen in mijn hoofd of door het op te schrijven: ‘Ik kan het verleden niet veranderen, dat is geweest’, kon ik dit langzaam loslaten. Doordat ik het al vrij snel kon loslaten zag ik meteen resultaat. Ik schommelde minder erg in mijn waardes in de nachten.

Wat hier ook in bijdraagt is het stukje meditatie. Mediteren is momenteel echt een ontzettend behulpzaam onderdeel van mijn leven. Ik mediteer het liefst in de ochtend en in de avond. Ik doe dit met de meditatie app van het VGZ.

Mediteren moet je leren. Ik heb het al eerder geprobeerd om te mediteren, maar ik was toen constant bezig met het feit dat ik rustig moest worden van mezelf en ik me moest focussen op de meditatie, terwijl dit helemaal niet het uitgangspunt is van een meditatie. Een meditatie is het opmerken van dingen en dit met een vriendelijke aandacht ontvangen en/of loslaten. Het is echt een moodbooster voor mij in mijn dagelijkse leven en ik ben er enorm bij gebaad.

Dit is een klein stukje van hoe Mindfulness mij heeft geholpen in mijn eeuwige strijd tegen mijn diabetes. Ik zeg ‘tegen’ mijn diabetes, want dat was het 5 jaar lang. 5 jaar lang wilde ik me tegen alles verzetten, maar door te aanvaarden dat het is wat het is heb ik ontzettend veel rust gekregen in mijn lichaam en hoofd. Het is wat het is en niemand gaat er iets aan veranderen, dus kan ik het maar beter gewoon accepteren. Deze gedachtegang helpt in het dagelijks leven heel erg dus kan het iedereen aanraden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s