Ritme en regelmaat in een onregelmatig leven

Mijn leven bestaat momenteel uit veel onregelmatige diensten op werk, handballen, fitness en af en toe een sociale activiteit. Ik liep er voor mijn vakantie enorm tegenaan dat ik moe was op werk, soms moe wakker werd of in de avond nog erg actief was of extreem moe was. Hier wilde ik graag iets aan veranderen. De laatste weken probeerde ik meer regelmaat in mijn slaapritme en dagen te krijgen door elke dag om 7.00 uur op staan, met als uitzondering de dagen dat ik om 7.00 uur moest beginnen op werk.

Mede door het boek ‘Dear Good Morning’ van Lienke de Jong is het me gelukt om gemotiveerd te raken en blijven. Het boek gaat over hoe je een zogenoemd ‘ochtendmens’ wordt. Nu ben ik van mezelf al een vrij vroege vogel die het liefst voor dag en dauw haar bed uitkomt, maar het boek heeft mij wel dingen meegegeven waar ik iets mee kon.

Zo gaf Lienke in haar boek het voorbeeld van iemand die onregelmatige diensten draaide en voor elke dienst een eigen ochtendroutine had ontwikkeld. Dit gaf mij inspiratie en motivatie om dit ook te doen. Ik heb nu voor de dagen dat ik ochtend-, dag- en avonddienst heb een ander ritme. Zo ga ik vaak op de dagen dat ik avonddienst heb in de ochtend sporten en op de dagen dat ik ochtenddienst heb in de avond sporten. Dit werkt tot nu toe erg goed en geeft mij ook meer energie merk ik.

Doordat ik in de ochtend vroeg opsta lukt het me ook om na een avonddienst sneller in slaap te vallen, want ik ben sneller moe. Voorheen lag ik vaak nog een uur wakker, omdat ik die ochtend later uit mijn bed was gekomen. Dit was niet altijd handig als ik de dag erna een ochtenddienst had.

Ik probeer ook iedere zondag mijn week in te delen. Ik noteer dan in mijn agenda hoe laat ik opsta en wanneer ik wil gaan sporten. Dit helpt mij om me eraan te houden. Ook heb ik op mijn telefoon een slaapschema ingesteld. Dit houdt in dat ik een herinnering krijg rond 21.30 uur om te ontspannen en en om 22.30 uur om te gaan slapen. Ook staat mijn wekker automatisch op de tijd dat ik hem heb ingesteld. Ik pas dit slaapschema per week aan op de diensten die ik die week draai, zodat ik niet zelf nog een wekker hoef te zetten en mijn slaapschema op de juiste tijd ingaat. Ik weet overigens niet of dit met iedere telefoon kan, maar ik heb een Iphone met de update IOS 14.

Nu ik mij aan een vast schema houd merk ik dat ik meer energie heb. Hierbij komt ook kijken dat ik meer op mijn voeding let en ik een tijdje dingen als alcohol en voeding met veel suikers zo veel mogelijk achterwege laat. Hierdoor zijn mijn suikerwaardes meer stabiel en voel ik me ook energieker, maar een goed slaapritme voegt hier ook zeker iets aan toe en wil ik dan ook graag voortzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s