Quarantaine & Diabetes

Er is veel veranderd de afgelopen weken in iedereen z’n leven en zo ook in die van mij. Er zijn heel wat dingen weggevallen en daarvoor zijn andere activiteiten in de plaats gekomen. Daardoor is mijn levensstijl uiteraard ook enorm veranderd. Van een vrij actief leven, zit ik momenteel het grootste gedeelte van de dag thuis en is intrinsieke motivatie in een keer van groot belang. De verandering heeft daarbij ook enorm veel invloed gehad (en nog steeds) op mijn diabetes. Het leek mij leuk om met jullie te delen hoe ik hiermee om ben gegaan tot nu toe en wat de voor en nadelen zijn van mijn huidige levensstijl.

Het begin

We weten allemaal nog wel hoe het allemaal begon zes weken geleden. Iedereen had wel al gehoord van het Corona-virus, maar het leek nog zo ver weg. Bij mij kwam het besef van de ernst van het virus eigenlijk ook pas binnen toen de horeca hun deuren moest sluiten. Op dat moment waren we al gestopt met handballen en kwam mijn (en ieder ander) leven langzaam tot stilstand. Ik mocht die week weer aan het werk, maar ik werd al vrij snel ziek en had bijna alle symptomen van het Corona-virus, ik moest thuis blijven.

Het beleid op mijn werk is echter zo dat ik niet mag werken met klachten, omdat ik binnen de risicogroep val, dus bleef ik zolang thuis als nodig was. De vraag of ik mocht werken als ik beter was hing ook nog in de lucht. Na een aantal dagen vol onzekerheid kreeg ik het bericht dat ik niet mocht werken, omdat ik volgens het RIVM binnen de risicogroep val. Dit was voor mij een enorme domper, omdat ik ontzettend veel moeite heb om dingen te laten omwille van mijn diabetes (iets met ontkenningsfase).

”Thuis werken”

Vanuit werk werd mij verteld dat ik thuis kon werken als er werk voor me was. Ik heb overal gevraagd of ik werk kon doen thuis voor mijn collega’s, maar dit was er helaas niet. Dit werd dus het begin van een lange reeks dagen thuis zitten en niks doen. In het begin leek mij dit niet eens zo heel erg, ik kwam mijn tijd wel door dacht ik. Ik begon vol goede moed aan mijn ‘quarantaine’ leven. In het begin heb ik veel gesport, dingen in huis gedaan, gewandeld, gelezen etc. Het ging eigenlijk vrij goed.

Dit merkte ik ook meteen in mijn suikerwaardes. Ik was enorm bang dat ik veel hoge waardes ging krijgen, omdat ik veel stil zou zitten en ik een stuk minder lichaamsbeweging zou hebben dan ik gewend was. Echter was dit helemaal niet zo, mijn suikerwaardes waren vrij aan de lage kant. In het begin vond ik dit raar, maar toen ik na ging denken en bewust werd van mijn eet-patroon voor deze tijd en die van nu zijn er wel wat cruciale veranderingen geweest.

Grootste veranderingen

Voorheen ging ik vaak één of twee keer per weekend op stap en nuttigde daar nogal wat drankjes. Ook ging ik regelmatig eten met vrienden of uiteten. Bijna ieder weekend at ik ongezond, vooral voor de gezelligheid. Dit alles is momenteel weggevallen en dat bevalt mijn lichaam prima. De extreme pieken en dalen in mijn bloedsuikerspiegel zijn er niet meer. Ook hoeft mijn lichaam niet meer twee á drie dagen bij te komen van te weinig slaap en onregelmatig eten in het weekend. Ik merkte dat ik veel minder insuline nodig heb toen ik relatief ‘gezond’ en regelmatig at.

Minder motivatie

Alle goede voornemens werkte uiteraard maar een paar weken. Het thuis sporten vond ik op een gegeven moment niet meer leuk, waardoor ik mijn dagelijkse buikspier-kwartier al over begon te slaan. In het begin probeerde ik drie keer per week te gaan hardlopen en dit is ook teruggegaan naar één keer per week. Dit zal voor iedereen wel herkenbaar zijn, maar ik merk dat ik de beweging echt nodig heb. Mijn suikerwaardes beginnen meteen weer te schommelen als ik niks doe en de hypers en hypo’s staan dan weer op de voorgrond.

Weer aan het werk

Toen ik begon te merken dat ik steeds minder actief werd en eigenlijk alleen maar minder energie kreeg besloot ik stappen te ondernemen. Werken is voor mij inderdaad een risico, maar zonder werk ben ik ervan overtuigd dat mijn suikerwaardes blijven schommelen. Ik heb toen het besluit genomen om weer te gaan werken om zo een meer gestructureerd leven te hebben en mijn suikerwaardes weer onder controle te krijgen. Ik werk in de zorg waardoor ik tijdens een dienst genoeg lichaamsbeweging heb en mijn lichaam goed reageert op de insuline.

Weer wennen aan een ander ritme

Hetgeen waar mijn lichaam misschien wel het meest last van heeft gehad is de omschakelingen van veel beweging, naar weinig beweging, naar matige beweging. Momenteel heb ik nog lang niet zoveel lichaamsbeweging als dat ik had voorheen, maar ik kan mijn insuline nu wel weer goed in gaan stellen, zodat ik iniedergeval met deze hoeveelheid lichaamsbeweging goed ingesteld ben en ik weer meer energie krijg.

2 gedachtes over “Quarantaine & Diabetes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s