Nieuwe maan – Sarah Crossan

”Ze denken dat ik iemand iets heb aangedaan. Maar dat is niet waar. onthoud dat goed, oké?”

Na ‘Toffee’ van Sarah Crossan kreeg ik ‘Nieuwe maan’ regelmatig als tip om te lezen. Beide boeken hebben dezelfde schrijfwijze, korte hoofdstukken, en dat vind ik heel bijzonder om te lezen.

‘Nieuwe maan’ gaat grotendeels over Joe en Ed, twee broers die uit elkaar zijn gehaald door omstandigheden. De reden dat ze elkaar zolang niet meer hebben gezien, tien jaar, is omdat Ed in de gevangenis zit in Texas. Ed wordt verdacht van een moord op een politieagent en heeft daarvoor de doodsstraf gekregen.

Joe besluit om naar Ed te gaan en tijdelijk in Texas te verblijven. 18 augustus zal de executie plaatsvinden en gaat Ed zijn dood tegenmoet. Joe heeft nog twee maanden de tijd om hem te bezoeken en Ed te leren kennen.

Volgens de advocaat van Ed is het niet onmogelijk dat Ed blijft leven, maar de kans wel klein. Samen proberen ze er het beste van te maken en Joe probeert in de tijd dat hij in Texas is een leven op te bouwen. Joe houdt hoop, omdat hij ervan overtuigd is dat Ed onschuldig is, maar tijdens zijn verblijf begint hij daar toch aan te twijfelen.

”Blijf altijd bij vandaag, Joe, want morgen is een verhaal dat nog niet is geschreven. het heeft geen zin om ervoor te oefenen. Totaal geen zin.”

Veel verteld met weinig woorden

Ook dit vond ik weer een prachtig boek. De schrijfwijze vind ik ontzetten boeiend, omdat het vrij moeilijk is om met weinig woorden een goed verhaal neer te zetten. Sarah Crossan gebruikt precies de juiste woorden en zinnen om het verhaal helder te krijgen en dit vind ik mooi.

Het verhaal zelf vond ik vergelijkbaar met Toffee, omdat het beide over het leven van één jongere gaat. Je leert Joe kennen met al zijn tieneronzekerheden, maar ook hoe hij volwassen moet worden op het moment dat hij alleen in Texas is. Er is niemand om voor hem te zorgen, maar weet zich toch staande te houden.

‘Nieuwe maan’ is zeker een aanrader voor iedereen, al is het alleen maar om de schrijfwijze te leren kennen, want die vind ik ontzettend boeiend.

Ranking: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s